saludable-desayuno-casero-muesli-manzanas-frutas-frescas-nueces_155003-10069saludable-desayuno-casero-muesli-manzanas-frutas-frescas-nueces_155003-10069

L'especialista del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Dexeus, María Valero, assenyala els problemes de salut que comporta sopar tard, com hiperglucèmia o una futura diabetis tipus 2.

Què és la crononutrició?
La crononutrició és un enfocament nutricional que es basa en la idea que el moment del dia en què es consumeixen uns certs aliments pot influir en el metabolisme i en com el cos utilitza els nutrients. Se suggereix que menjar uns certs tipus d'aliments en moments específics del dia pot optimitzar la digestió, l'absorció i la utilització de nutrients, així com millorar el control del pes i l'energia.

Per exemple, la crononutrició suggereix que és millor consumir carbohidrats complexos i proteïnes en el desdejuni per a proporcionar energia durant el dia, mentre que en el sopar es recomana optar per aliments més lleugers i baixos en carbohidrats. És important tenir en compte que, si bé la crononutrició pot oferir algunes pautes útils, no existeix un enfocament únic que funcioni per a tots, i és essencial adaptar l'alimentació a les necessitats i preferències individuals.

Els ritmes circadiaris són patrons biològics que segueixen un cicle d'aproximadament 24 hores i regulen una varietat de funcions fisiològiques en el cos, com la temperatura corporal, l'alliberament d'hormones i el cicle de somni i vigília. L'alimentació pot influir en aquests ritmes i, al seu torn, els ritmes circadiaris poden afectar com el cos processa els aliments. Per exemple:

Metabolisme i digestió: Els ritmes circadiaris poden influir en la velocitat a la qual el teu cos digereix i metabolitza els aliments. Al matí, el metabolisme tendeix a ser més actiu, la qual cosa pot afavorir la crema de calories i l'assimilació de nutrients.

Sensibilitat a la insulina: S'ha observat que la sensibilitat a la insulina, l'hormona que regula els nivells de sucre en sang, pot variar al llarg del dia. És comú que la sensibilitat a la insulina sigui més alta durant el dia i disminueixi a la nit.

Apetit i sacietat: Els ritmes circadiaris també poden influir en els teus patrons d'apetit i sacietat. Per exemple, és possible que sentis més gana durant el dia i menys a la nit.

Regulació d'hormones digestives: Hormones com la leptina i la grelina, que influeixen en l'apetit i la sacietat, estan subjectes a variacions circadiàries.

En resum, la crononutrició cerca aprofitar aquestes variacions naturals en el metabolisme i la digestió per a optimitzar l'alimentació. No obstant això, és important recordar que la crononutrició no és l'única consideració en una dieta equilibrada i saludable; altres factors, com la qualitat i la varietat dels aliments, també són fonamentals.

L'hora en la qual mengem pot influir en el desenvolupament i la gestió de malalties com la diabetis tipus 2.

Sensibilitat a la insulina: La sensibilitat a la insulina, que és la capacitat del cos per a respondre a aquesta hormona i regular els nivells de sucre en sang, pot variar al llarg del dia. S'ha observat que la sensibilitat a la insulina és més alta durant el dia i disminueix a la nit. Per tant, consumir menjars més rics en carbohidrats en el sopar pot portar a una menor eficiència en la regulació de la glucosa.

Resposta glucèmica: Els aliments que consumim tenen un impacte en els nivells de sucre en sang. Alguns estudis suggereixen que consumir una major proporció de calories durant la nit pot estar associat amb una pitjor regulació de la glucosa i un major risc de desenvolupar diabetis tipus 2.

Ritmes circadiaris i metabolisme: Els ritmes circadiaris també juguen un paper important en la forma en què el cos processa els nutrients. Menjar en sincronia amb aquests ritmes naturals pot afavorir un millor metabolisme dels aliments.

Efecte del dejuni nocturn: Un període de dejuni durant la nit (mentre dorms) és important per a un metabolisme saludable. Menjar tard en la nit pot interrompre aquest procés i afectar negativament la forma en què el cos maneja la glucosa.

No obstant això, Maria Valero nutricionista de l'Hospital Universitari Dexeus ens destaca la importància de destacar que la relació entre el moment dels menjars i la diabetis tipus 2 és un camp de recerca en evolució i hi ha molts factors que influeixen en el risc de desenvolupar aquesta malaltia, com la qualitat de la dieta, el nivell d'activitat física, la genètica i altres factors déstil de vida.