Avui commemorem el Dia Mundial de la Prematuritat, una ocasió especial per retre homenatge a la valentia d'aquests petits guerrers que arriben al món abans del que s'esperava. Cadascú representa una història plena de coratge i esperança, mostrant una fortalesa increïble des dels primers moments de les seves vides.

A l'Hospital Universitari Dexeus, comptem amb una Unitat de Cures Intensives Neonatals (UCIN) excepcional, dividida en tres seccions: Cures Intensives, Semi Intensives i Cures Bàsiques. Al fons de la unitat, proporcionem atenció especialitzada als nadons que requereixen cures intensives, monitoratge continu avançat i tractaments més complexos.

En aquest dia tan significatiu, volem destacar les valuoses perspectives de dues expertes en Neonatologia de l'Hospital Universitari Dexeus, la Dra. Paula Serrano i la Dra. Mireya Torres Moliner. Les seves declaracions ens ofereixen una visió única sobre la importància de comprendre i abordar el desenvolupament dels nadons prematurs."

"La majoria dels pares d'un nadó prematur tenen molta més informació, perquè ha estat en contacte més estret amb especialistes des del naixement del nadó i saben que la seva evolució és diferent de la dels altres nens. Però tot i així, sempre queden dubtes i hi ha un estigma social, perquè no es pot evitar fer comparacions i si el seu fill ha complert l'any i encara no camina, pateixen perquè temen que es vagi quedant enrere", explica la pediatra Paula Serrano, especialista a Neonatologia de l'Hospital Universitari Dexeus.

En aquest sentit, una dada molt important és que el desenvolupament d'un nadó prematur no és equiparable a la dels nens nascuts a terme, almenys fins que arribin als tres anys. A més, cal fer un seguiment adaptat a la seva edat "real", que no és la seva edat cronològica sinó l'edat corregida.

fotoprematurofotoprematuro

"És cert que, en el cas dels nadons prematurs extrems, el percentatge de retards maduratius pot ser més alt, per això hi ha protocols propis que inclouen visites de múltiples especialistes, com ara neuropediatria, rehabilitació i atenció precoç, entre d'altres. Aquestes visites de seguiment es fan a través d'unes unitats especialitzades anomenades Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Primerenca (CDIAT)", afegeix Mireya Torres Moliner, també especialista en Neonatologia de l'Hospital Universitari Dexeus. Depenen del Govern de cada CC.AA i l'atenció que ofereixen és gratuïta. Però només en fan el seguiment fins als 5 anys.

Si a partir d'aquesta edat hi ha problemes de desenvolupament, el seguiment ja s'ha de fer mitjançant els especialistes que correspongui per separat, no està centralitzat. "Al nostre hospital, els fem un full de ruta per fer-ne el seguiment. Com més extrem sigui el prematur -si va néixer amb poques setmanes, molt baix pes o té algun problema de salut afegit- més grans són les probabilitats que es donin trastorns del desenvolupament", explica la Paula. "De tota manera, en la majoria dels prematurs l'evolució és força bona i si hi ha algun problema es detecta de seguida", puntualitza.

"El que sempre diem als pares és que entenem la seva preocupació, però que confiïn en els professionals, ja que hi ha molts recursos i hi ha protocols molt clars per ajudar en el desenvolupament", afegeix Mireya Torres. Als dos anys aproximadament, gairebé tots arriben al rang normal. Si el teu fill no ho ha aconseguit, pot necessitar suport addicional durant un període de temps més llarg. Però no vol dir que no progressi. «El més important és que estiguin sota supervisió dels especialistes", explica Mireya.

Un aspecte molt important és que els pares hi estiguin molt implicats, "són el principal suport", indica la Paula," perquè, per la nostra experiència, tot és molt més fàcil quan es treballa en equip amb els professionals". En aquest sentit "han de saber que hi ha associacions i grup de pares de nens prematurs que funcionen com una molt bona xarxa social de suport, i que permeten intercanviar informació i experiències", explica Mireya.


Asociaciones de apoyo para padres:
https://somprematurs.cat/

https://corallfamily.com/

https://ditspetits.org/es/inicio/