Cuidar la piel en veranoCuidar la piel en verano

Amb l'arribada de l'estiu i la pujada de les temperatures, també augmenta la nostra exposició solar. Entrem a l'època de l'any en què gaudim de més temps lliure i de lleure i, com a conseqüència, passem més moments a l'exterior, cosa que incrementa el temps que estem sota el sol. Per aquest motiu, durant aquests mesos d'estiu encara és més important estar atents a les mesures de protecció davant del sol per evitar que aquest ens generi danys a la pell.


És dolent el sol?

La resposta és un no rotund. L'exposició solar com a tal no és dolenta, sinó que fins i tot els raigs solars presenten beneficis per al nostre cos com ara la síntesi de la vitamina D, l'afavoriment de la circulació, la millora del nostre estat d'ànim, etc. Tot i això, l'exposició solar sense protecció pot comportar una sèrie d'efectes desfavorables que és important conèixer per ser conscients dels possibles problemes futurs que aquests podrien presentar. "Hi ha els que pensen que si s'exposen al sol només una estona sense protecció no passa res, o que, quan es cremen, el mal desapareix alhora que també ho fa l'envermelliment. Però el problema és que quan la cremada fa acte de presència, el dany a les cèl·lules de la pell ja està fet, i pot tenir efectes seriosos a llarg termini", adverteix el Dr. Aram Boada, responsable assistencial del Servei de Dermatologia de l'Hospital Quirónsalud Badalona.


Com podem evitar o minimitzar els efectes adversos del sol a la nostra pell?

  • Utilitzant fotoprotecció de qualitat: mitjançant l'ús de protectors solars SPF 50 (o, com a mínim SPF 30) mitja hora abans de l'exposició solar i cada 2-3 hores durant aquesta. "És fonamental fer servir un protector solar d'ampli espectre, que ofereixi protecció tant contra els raigs UVB com contra els raigs UVA. Tots dos tipus de radiació poden danyar la pell i augmentar el risc de càncer de pell", ressalta el dermatòleg.
  • Recorrent a altres mètodes barrera: com barrets, gorres, para-sols, samarretes per a bany i ulleres solars, la millor protecció per als nostres ulls.
  • Evitant l'exposició directa a les hores centrals del dia: la radiació solar és especialment intensa entre aproximadament les 11 i les 16 hores, per la qual cosa és important intentar evitar l'exposició durant aquests períodes i romandre en llocs amb ombra.
  • Bevent aigua: Hidratar-se abans, durant i després de l'exposició al sol.
  • Evitant l'ús de perfums: els perfums i colònies alcohòliques que contenen essències vegetals poden actuar com a fotosensibilitzants.

També és important no confiar-se davant de circumstàncies que generen una falsa sensació de seguretat com poden ser l'aire fresc o els núvols. Tot i que no tinguem una sensació molt alta de calor o el cel estigui ennuvolat, els raigs del sol segueixen impactant-nos, per la qual cosa hem de mantenir unes correctes mesures de protecció.


Què passa si em cremo?

Si l'envermelliment i la picor que caracteritza les cremades ja ha envaït la nostra pell, el primer pas seria finalitzar l'exposició solar, evitant el contacte de la zona afectada amb el sol. Així mateix, podem fer uns "primers auxilis" a casa. Una bona manera de començar és amb un bany o dutxa d'aigua freda, per posteriorment aplicar cremes que ajudin a regenerar la pell el millor possible. L'àloe vera és un gran aliat i un producte molt recomanable en aquests casos, pel seu efecte antiinflamatori, refrescant i reparador. I en cas que aparegui alguna ampolla, no s'ha de tocar ni arrancar, ja que podríem generar un focus d'infecció. Si l'afectació no remet, cal acudir al dermatòleg perquè pugui avaluar el grau de cremada i ens indiqui les pautes més apropiades per tractar-la.