Enfermedades cardiovascularesEnfermedades cardiovasculares

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mortalitat a tot el món i també a Espanya segons dades de la Fundació Espanyola del Cor i de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Des d'infart agut de miocardi fins a accidents cerebrovasculars, aquestes afeccions acaben amb la vida de més de 20 milions de persones a l'any, una xifra que s'estima que pujarà fins als 23 milions a l'any 2030. Es tracta de malalties que poden tenir conseqüències devastadores per a la salut i el benestar de les persones però que, en molts casos, són prevenibles.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el 80% dels esdeveniments cardiovasculars prematurs es podrien evitar controlant els factors de risc. Segons la Dra. Laura Galian, corresponsable assistencial del Servei de Cardiologia de l'Hospital Quirónsalud Badalona, "fer petits canvis en els nostres hàbits de vida pot reduir dràsticament el risc que tenim de patir un esdeveniment cardiovascular".


Enfermedades cardiovasculares prevenirEnfermedades cardiovasculares prevenir


Factors de risc cardiovascular: què són i què els causa?

Els factors de risc cardiovascular són aquells que augmenten la probabilitat de desenvolupar malalties del cor i els vasos sanguinis. Alguns d'aquests riscos són inherents, com ara la genètica i l'edat, però d'altres estan estretament relacionats amb l'estil de vida i els hàbits diaris. Així mateix, "tot i que les malalties cardiovasculars solen desenvolupar-se a l'edat adulta, els factors de risc cardiovascular comencen a estar presents ja a la infància, per la qual cosa és important adquirir hàbits saludables des d'edats primerenques", destaca la Dra. Galian.


Entre els factors de risc més comuns s'hi inclouen:

  • Hipertensió arterial: la pressió arterial alta exerceix una tensió addicional a les artèries, la qual cosa augmenta el risc de malalties cardiovasculars.
  • Hiperlipidèmia: nivells elevats de colesterol i triglicèrids a la sang poden provocar l'aparició de plaques a les artèries, dificultant el flux sanguini i augmentant el risc d'infart i accidents cerebrovasculars.
  • Tabaquisme: fumar malmet els vasos sanguinis i augmenta la formació de coàguls sanguinis, cosa que eleva significativament el risc d'infart.
  • Diabetis: la diabetis mal controlada pot danyar els vasos sanguinis i augmentar el risc de patir una malaltia cardiovascular.
  • Sedentarisme: la manca d'activitat física regular està associada amb un major risc d'obesitat, hipertensió i altres factors de risc cardiovascular.
  • Dieta poc saludable: consumir aliments rics en greixos saturats, colesterol i sal pot contribuir al desenvolupament de malalties cardiovasculars.

¿Com podem prevenir-los?

"Hi ha tres punts clau per a la prevenció: seguir una alimentació saludable, fer exercici i deixar de fumar", afirma l'especialista.


  • Seguir una alimentació saludable basada en la dieta mediterrània, amb aliments variats rics en nutrients com a fruites, verdura, gra sencer, proteïnes magres i greixos saludables. Reduir el consum de begudes ensucrades i sucs de fruita, així com reduir al màxim el consum de begudes alcohòliques i aliments processats.
  • Fer exercici: tan sols caminant 4.000 passos al dia ja reduïm el risc de mortalitat per esdeveniment cardiovascular, segons la Societat Espanyola de Cardiologia1. Per cada increment de 1.000 passos, el risc es redueix en un 15%1. Canviar petits gestos quotidians ens poden ajudar a activar-nos físicament.
  • Deixar de fumar: és una qüestió imprescindible per cuidar el cor. Als 2 anys de deixar de fumar, el risc de patir una malaltia cardiovascular es redueix substancialment i es continua reduint a mesura que s'incrementa el temps sense tabac. Així, als 15 anys, el risc de patir una malaltia cardiovascular serà el mateix que una persona que no ha fumat mai, segons estudis de l'Amercia Heart Association2.

"Si bé alguns factors de risc cardiovascular, com ara la genètica, no es poden modificar, molts altres estan sota el nostre control. La prevenció té un paper fonamental en la reducció del risc de malalties cardiovasculars i les seves complicacions", recorda la Dra. Galian.

Així mateix, també és important la realització de revisions mèdiques regulars, ja que permeten avaluar el risc individual de desenvolupar malalties cardíaques mitjançant el mesurament de factors de risc com la pressió arterial, el colesterol, l'índex de massa corporal (IMC) i la història familiar de malalties cardíaques. Aquesta avaluació ajuda a prendre mesures preventives per reduir el risc de problemes cardíacs en el futur.


1Societat Espanyola de Cardiologia: https://secardiologia.es/blog/14481-cuantos-pasos-debemos-realizar-diariamente-para-disminuir-la-mortalidad-en-poblacion-general-cuanto-mas-mejor

2America Heart Association: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/quit-smoking-tobacco/the-benefits-of-quitting-smoking-now