Les infeccions respiratòries són un grup de malalties que afecten les vies respiratòries, des del nas i la gola fins als pulmons. Són motiu freqüent de consulta mèdica, de fenòmens epidèmics comunitaris i de baixes laborals. Aquestes condicions poden variar en gravetat, des del refredat comú fins a malalties més greus com la pneumònia i, encara que en la majoria dels casos es tracta de processos banals, de vegades es plantegen preguntes sobre diferents aspectes, que poden generar controvèrsia. Segons el Dr. Pere Tudela, responsable assistencial del Servei de Medicina Interna i Urgències de l'Hospital Quirónsalud Badalona, "les infeccions respiratòries causen bona part de les urgències que es produeixen a l'hivern, i poden ser un dels motius més freqüents d'ingrés durant tot l'any".


Dr. Pere TudelaDr. Pere Tudela




Quins són els processos clínics fonamentals?

Segons la porció afectada de la via respiratòria, es poden distingir diferents entitats.

  • Rinitis: consisteix en mucositat i obstrucció nasal amb esternuts.
  • Sinusitis: afegeix, als anteriors, dolor a la regió frontal o sota les òrbites.
  • Faringitis: afectació en què el que predomina és el dolor en empassar.
  • Laringitis: consisteix en canvi o pèrdua de la veu.
  • Traqueobronquitis: predomina la tos amb expectoració o sense.

En molts casos aquests quadres se solapen i poden també presentar febre més o menys intensa.

  • Pneumònia: és la forma més greu, per afectació pulmonar, i sol presentar febre alta, amb tos-expectoració, i de vegades dolor al tòrax o fins i tot dificultat per respirar.

Quins són els microorganismes responsables?

Majoritàriament són agents virals com: Rhinovirus, Coronavirus, Grip, Respiratori sincitial (VRS), Metapneumovirus, Parainfluenza, virus Epstein-Barr, entre molts altres. Però també alguns bacteris, com Pneumococ, Legionella, Mycoplasma, Chlamydia, o Haemophilus. La faringitis pot ser viral, o bacteriana per Streptococo. Altres microorganismes com Pseudomones, Tuberculosi, Tosferina i fongs són infreqüents, i solen afectar pacients amb malalties prèvies.


infeccioninfeccion


El contagi dels virus i alguns bacteris es vehiculitza a través de les gotes de saliva que es desprenen amb la tos i els esternuts, juntament amb el contacte per mans. Altres agents bacterians són colonitzadors a la faringe i es poden desplaçar ocasionalment per les vies respiratòries de forma descendent. Hem de tenir en compte que el fred fa que la mucosa del nas s'assequi i disminueixi la seva comesa com a barrera d'entrada de virus. Així mateix, quan baixen les temperatures passem més temps en espais tancats amb altres persones, cosa que afavoreix la propagació aèria d'aquest tipus de microorganismes. A més, alguns factors poden ser afavoridors de tots aquests processos, com ara el tabaquisme, la convivència estreta i l'amuntegament i la contaminació ambiental. D'altra banda, els pacients immunodeprimits, o els que tenen malalties respiratòries de base, poden ser molt més susceptibles al contagi.


Quan consultar a Urgències i quan al metge de família?

Les infeccions respiratòries poden tenir formes de presentació molt diferents i de gravetat variable, la qual cosa implica que es puguin donar molts escenaris clínics diferents, i de vegades és difícil assegurar-ne el pronòstic. Tot i això, com a regles generals per decidir l'àmbit en què consultar, el Dr. Pere Tudela indica que: "la presència de febre amb calfreds evidents, dificultat respiratòria, dolor al tòrax o dificultat marcada a la deglució, fan sospitar processos greus i per tant aconsellen consultar a Urgències". Per contra, la mucositat i obstrucció nasal, esternuts, canvi de veu, o dolors musculars, orienten cap a un procés viral més lleu i poden ser resolts a l'entorn del metge de família. La febre és variable i en general no ajuda a la distinció, excepte quan persisteix en els dies. Per als pacients immunodeprimits (per malaltia o per tractaments) o per als que tenen malalties respiratòries de base, cal tenir criteris d'alerta més específics.


Cal fer proves diagnòstiques complementàries?

Si se sospita pneumònia cal fer una radiografia de tòrax, que en cas de confirmar el diagnòstic derivarà en altres estudis analítics.

Els estudis microbiològics, de manera general, estan indicats només quan conèixer el germen ens pot condicionar la conducta mèdica, és a dir, el tractament. Disposem de determinacions d'antígens en orina per a Pneumococ i Legionella en el cas de pneumònia. D'altra banda, en els darrers anys s'ha generalitzat la utilització de tècniques de reacció en cadena de la polimerasa (PCR) per a la identificació en secrecions respiratòries de diferents agents, fonamentalment virus, amb resultats excel·lents, encara que s'han de limitar segons criteri clínic. Altres tècniques com ara cultius de sang i tincions específiques en mostres d'esput es reserven per a casos que requereixen ingrés hospitalari.

En la gran majoria de casos n'hi ha prou amb la valoració clínica, sense necessitat d'exploracions complementàries.


Cal establir mesures d'aïllament?

L'aïllament estricte es reserva per a algunes situacions de gravetat, com ara Tuberculosi i Tosferina. En altres casos, com Coronavirus, Grip i VRS, es realitzen aïllaments als centres hospitalaris, i es recomanen en domicili, encara que resulten de més difícil contenció, atesa la seva fàcil difusió a nivell de la comunitat.


Quan cal prendre antibiòtics?

En general, només estan indicats en les infeccions bacterianes, fonamentalment les pneumònies i algunes faringitis (les estreptocòciques). Entre les virals, només la Grip i alguns casos de Coronavirus o de VRS tenen un tractament farmacològic específic (amb indicacions concretes), la resta només requereix mesures simptomàtiques.

Cal recordar que, "la utilització freqüent d'antibiòtics no indicats té repercussions transcendents, com la generació de microorganismes resistents, la possibilitat d'efectes secundaris, i la despesa econòmica farmacèutica" recorda el Dr. Pere Tudela.


Com podem prevenir?

Per a les infeccions virals, la transmissió comunitària entre la població pot disminuir amb l'ús de màscares, la higiene de mans, la ventilació d'espais i cobrint la cara en l'emissió de gotes de saliva amb la tos o els esternuts. Disminuir els factors afavoridors com el tabaquisme, l'amuntegament i la contaminació ambiental també pot ser efectiu.

Alguns virus poden ser tributaris de vacunació, com el de la Grip, Coronavirus o VRS, amb indicacions específiques. I algunes persones poden tenir indicació de vacuna antineumocòcica.