A mesura que complim anys, els nostres genolls van acumulant esforços i poden sofrir un procés de desgast. El cartílag, capa de Dr Gonzalo SamitierDr Gonzalo Samitierrevestiment de l'os en les articulacions té una gran capacitat amortidora, però quan desapareix o es danya, deixa desprotegit l'os subcondral i dona lloc als símptomes de la coneguda "artrosi", vegeu dolor, inflamació i deformitat progressiva. Meniscos i lligaments també s'afebleixen amb el temps i se sumen a la deterioració global del genoll. L'artrosi és més freqüent en persones majors, sobretot dones, però també pot afectar persones amb antecedents de lesió de genoll, sobrepès, sobreesforços o història familiar.

"A mesura que envellim, les nostres articulacions, especialment els genolls, tendeixen a experimentar desafiaments relacionats amb el desgast natural del cos. Però aquests desgastos no impliquen necessàriament estar condemnat al dolor o haver de sotmetre's a una intervenció, hi ha molt que podem fer per a minimitzar les molèsties", afirma el Dr. Gonzalo Samitier, responsable assistencial del Servei de Traumatologia de l'Hospital Quirónsalud Badalona.


Què podem fer per a millorar l'estat dels nostres genolls?

  • Seguir una dieta saludable i equilibrada: el simple fet de millorar la nostra dieta i els nutrients que aportem al nostre organisme millorarà la qualitat dels nostres teixits, entre ells el cartílag, i la nostra salut general. Així mateix, eliminar el sobrepès pot fer desaparèixer o minimitzar el dolor de caràcter artròsic. "Sembla un tòpic, però el pes té un efecte mecànic directe sobre els nostres genolls. Cada quilo de més es tradueix en 4kg de pressió addicional sobre les nostres articulacions de càrrega", senyal el Dr. Samitier.
  • Treballar la força i la mobilitat: un treball específic de la musculatura de la cuixa, especialment del quàdriceps i isquiotibials exerceix un paper protector dels nostres genolls. Exercicis com les extensions de genoll amb resistència des de posició d'assegut, el mig esquat o activitats com caminar dins de l'aigua i la bicicleta, són una cosa senzilla que podem fer diàriament per a millorar els nostres genolls. Un rehabilitador, un fisioterapeuta o un preparador físic poden ajudar-nos inicialment a realitzar els exercicis de manera correcta i a trobar aquells que millor s'adapten a nosaltres. Segons el Dr. Samitier: "el genoll artròsic perd rang de moviment de manera progressiva i, encara que això no és completament reversible, hem d'esforçar-nos a mantenir la major mobilitat i flexibilitat de les nostres articulacions possible".
  • Evitar l'exercici d'impacte: els pacients amb problemes de cartílag han de prioritzar activitats sense impacte com la bicicleta, el·líptica o la piscina enfront d'altres d'impacte com la carrera, el salt o l'aixecament de pesos extrems. La pressió que determinades activitats exerceixen sobre els meniscos i el cartílag són enormes i en el llarg termini pot conduir a la seva deterioració.

Ajuda l'ús de plantilles o genolleres?

Sovint, el fet d'estar molt temps dempeus afegeix pressió sobre els genolls, per la qual cosa, si es caminarà o a romandre molt de temps sense asseure's, és important utilitzar calçat adequat: còmode i amb una sola tova que proporcioni amortiment. L'ús de plantilles, si bé no és imprescindible, a vegades pot ajudar a trobar major confort en les hores més actives.


La recomanació de l'ús de plantilles canvia quan es tracta de pacients amb genoll var (cames arquejades) o genoll valg (genolls en X). "En pacients amb cames arquejades o amb genolls en "X" es pot disminuir la pressió en el compartiment afecte, medial o lateral respectivament, col·locant un tascó de +5-7mm, en la plantilla o en la sola de la sabata. En qualsevol cas, s'ha de seguir la recomanació del traumatòleg", indica l'especialista.

D'altra banda, hi ha genolleres de descàrrega que potencialment redueixen la pressió en el compartiment amb major afectació, sobretot quan és el medial, mentre que altres genolleres proporcionen un suport global del genoll mitjançant un sistema de barres laterals metàl·liques articulades i una subjecció a nivell de la cuixa i la cama. Malgrat això, l'ús de genolleres dependrà també de la condició del pacient i de la comoditat que li proporcioni.


Què fer si sentim dolor o la nostra situació no millora?

Dolor de rodillaDolor de rodilla

"Davant situacions de dolor o de molèstia contínua és imprescindible acudir a l'especialista perquè pugui realitzar una avaluació", comenta el Dr. Samitier.

La solució definitiva en el pacient amb artrosi difusa de genoll simptomàtic i limitant és la pròtesi de genoll. Es tracta d'una cirurgia major els resultats en mans de la qual expertes són consistents, amb supervivència de l'implant per sobre del 80-90% a 15 anys, sent considerada una de les cirurgies que millora en grau més alt la qualitat de vida dels pacients.

En el pacient per sota dels 50 anys és inhabitual trobar-se una artrosi difusa com la de l'ancià pel que es parla generalment de "lesió condral o de cartílag". Per a aquests pacients la solució quirúrgica és la "cirurgia de preservació de genoll de l'adult jove", on problemes de cartílag greus i simptomàtics es resolen fins a un 85-90% dels casos mitjançant tècniques de trasplantament. "Amb freqüència aquests pacients presenten a més lesions combinades de lligaments, menisc o de desalineació pel que cada cas ha d'analitzar-se individualment", destaca el Doctor.